In dit blog geef ik je 5 tips die je toe kunt passen als je op school aan het werk bent. Het zijn adviezen die mij zelf in elk geval helpen om meer ontspanning te ervaren. Dit zijn mijn tips:

 

1. Zorg voor een fijne werksfeer met je collega’s

Wanneer je chaos en stress ervaart op je werk, scheelt het als je collega’s om je heen hebt waar je het goed mee kunt vinden. Af en toe je ei kwijt kunnen, geeft veel verlichting. Ook wat flauwe grappen tussen alle drukke bezigheden door, zorgen ervoor dat je weer met een lach verder kunt. Het geeft je werkdag een mooi randje. Nu we tevens online lesgeven, bestaat het gevaar dat het contact met je collega’s een stuk minder is en je met een verloren gevoel thuis aan het werk bent. Blijf elkaar opzoeken, ook al is het per telefoon of via videobellen in Teams. Het is belangrijk dat je je verbonden blijft voelen met elkaar.

2. Neem de tijd om rustig te lunchen

Je werkdagen zijn erg druk. Er is ontzettend veel te doen. In de waan van de dag vergeet je wellicht zelfs te lunchen en bedenk je aan het einde van de middag dat je boterhammen nog in je tas zitten. En als je al luncht, doe je dat snel even achter je computer of tijdens een afspraak. Hoe druk je het ook hebt, neem elke dag een half uur de tijd om rustig je soep, salade of boterhammen te eten. Ga even uit je werkomgeving en maak bijvoorbeeld een lekkere wandeling in de buitenlucht. En praat met collega’s over andere zaken dan het werk. Zo ben je er echt even helemaal uit en kun je daarna fris weer verder.

3. Stop met van alles tegelijkertijd doen

Vaak dreigt het gevaar om allerlei kleine taken tussen de grotere taken door te doen. Als je bijvoorbeeld een rapport na zit te kijken en je ondertussen eindcijfers in het systeem invoert. Of toch snel even die collega helpen, terwijl je in je lesvoorbereiding zit. Het lijkt productief om snel even wat andere zaken tussendoor te doen, maar het werkt juist averechts. Daarbij voel je je sneller gestrest. Doe alles wat je doet dus met je volledige aandacht. Dat scheelt een hoop energie en zorgt voor meer ontspanning.

4. Geef jezelf de tijd om om te schakelen

Op een dag ben je met veel verschillende dingen bezig. Je staat les te geven voor een 2e jaars klas. Daarna ben je met 4e jaars studenten in gesprek over hun afstudeeropdracht. Vervolgens heb je een meeting met het docententeam, enz. Daardoor moet je veel schakelen op een dag wat veel energie kost. Geef jezelf tussendoor even de tijd om het voorgaande los te laten en je weer te kunnen focussen op hetgeen wat gaat komen. Al is het maar een paar minuten. Dat zorgt ervoor dat je er echt kun ‘zijn’ in plaats van dat je nog met je hoofd bij je vorige bezigheid zit.

5. Neem je werk en je leven niet al te serieus

Vaak willen we alles zo goed mogelijk doen en maken we ons druk om zaken die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Is het werkelijk nodig dat die ene student nu direct een antwoord krijgt op zijn mail? En is de les die je hebt voorbereid gewoon niet al goed genoeg en hoef je er helemaal niet eindeloos aan te sleutelen? Neem het allemaal niet al te serieus. Uiteindelijk is het leven alleen maar een strijd met jezelf, dus waarom moeilijk doen als het ook makkelijker kan?

Ik hoop dat dit ook jou helpt om prettig te werken op school en aan het einde van de dag nog wat energie over te hebben. Als dat toch wat tegenvalt voor je, neem dan eens contact op met me. Dan kunnen we samen kijken wat je er aan kunt doen, zodat je meer rust en ontspanning kunt gaan ervaren.

 

Download het e-book

Bekijk hoe je in 9 stappen van stress naar meer balans kunt komen.

Je hebt je met succes ingeschreven!